29. septembris – Starptautiskā pārtikas zudumu un pārtikas atkritumu izpratnes diena

Vārīti makaroni, dažāda veida

Starptautiskajā pārtikas zudumu un atkritumu izpratnes dienā rūpējamies par pārtikas atkritumu samazināšanu un šķirošanu, un aicinām to darīt arī Tev!

Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā asambleja 29. septembri ir pasludinājusi par pārtikas zudumu un pārtikas atkritumu izpratnes dienu, lai informētu cilvēkus par pārtikas zudumiem un pārtikas izšķērdēšanu, lai veidotu izpratni iedzīvotājiem, kāpēc ir svarīgi samazināt pārtikas atkritumus un zudumus.

Mēs aicinām visus rīkoties, lai kopīgiem spēkiem sasniegtu ilgtspējīgas attīstības mērķi, kas paredz līdz 2030. gadam uz pusi samazināt pārtikas atkritumu daudzumu uz vienu iedzīvotāju mazumtirdzniecībā un patērētāju līmenī, kā arī samazināt pārtikas zudumus ražošanas un piegādes ķēdēs.

Kā samazināt pārtikas atlikumus?

Plāno maltītes. Saplāno ik nedēļas ēdienkarti un iepirkumu sarakstu.

Pareizi uzglabā produktus. Izmanto atbilstošus uzglabāšanas risinājumus, piemēram, hermētiskus traukus vai saldēšanu, lai pagarinātu produktu svaigumu.

Radoši izmanto ēdiena pārpalikumus. Gatavo no ēdiena pārpalikumiem jaunas maltītes, kā piemēram, zupas, sautējumus vai sviestmaizes.

Plāno porcijas. Pielāgo porcijas ēdāju skaitam un ēstgribai, lai izvairītos no pārpalikumiem.

Kompostē. Izveido kompostu no organiskajiem atkritumiem, piemēram, augļu un dārzeņu atgriezumiem, kas noderēs kā dabīgs mēslojums dārzam.

Izmanto “pirmais iekšā, pirmais ārā” principu. Uzglabā jaunākos produktus aiz vecākajiem, lai vispirms tiktu izlietoti produkti ar ātrāku derīguma termiņu.

Ziedo pārtiku. Ja esi iegādājies vairāk pārtikas, nekā vari izlietot, apsver iespēju to ziedot pārtikas bankām vai citiem labdarības projektiem.

Dalies